Info om hvad du går ind til


Jeg tilbyder i visse tilfælde fotograferinger som TFP der står for Time For Pictures, også kaldet TFCD eller TFX og lignende. Det betyder i al sin enkelhed at du ikke betaler mig for billederne, og jeg betaler ikke dig for at stå model – billederne bærer lønnen i sig selv. Anvendes der makeup-artist, stylist eller andre serviceleverandører i forbindelse med fotograferingen, kan denne også deltage på TFP vilkår, og så gælder der de samme regler for artisten som for andre involverede.

Vigtige aspekter af TFP konceptet:

  • Billeder anvendes med kreditering af alle parter, dvs. offentliggøre eksempelvis modellen sit billede på en social media platform skal alle parter krediteres, er du i tvivl om hvad der skal stå, så kontakt fotografen. Eksempel på korrekt kreditering for billedet til venstre:
    Fotograf: Jacob Dreshøj
    Model: Sofie Vanman
    Makeup/hår: Nana Palm
  • TFP billeder anvendes aldrig kommercielt uden særaftale med fotografen og øvrige parter. Make-up artisten kan eksempelvis ikke indsende billederne til et branchemagasin uden accept fra de øvrige bidragende parter. Salg fra fotografens udstilling er ikke omfattet af dette, men der aftales ved indgåelse af TFP aftalen en fordeling af overskuddet parterne imellem. Anvendelse i portfolio hos modelbureau, kan i visse tilfælde accepteres, men afhænger af bureauet. Kontakt fotografen inden du sender billederne til bureauet.
  • I visse tilfælde gøres de uredigerede billeder til rådighed for modellen i reduceret kvalitet, med henblik på modellen kan udvælge billeder samt vurdere kvaliteten af eget arbejde. Uredigerede billeder må aldrig offentliggøres uden fotografens samtykke, og det er ikke tilladt at redigere billederne selv eller få tredje part til det.
  • Det er altid fotografen der beslutter hvor mange, hvilke og hvordan billederne redigeres. Det er altså ingen garanti at de billeder modellen udvælger, bliver redigeret. Jeg leverer typisk 3-8 billeder fra en session, og de leveres løbende digitalt. Da jeg har både arbejde og familie, kan levering af billeder godt trække ud, men skriv gerne hvis du føler dig glemt, der er som regel en god grund.

Brud på TFP-betingelserne betragtes som begæring om frikøb af billederne til kommercielt brug og vil udløse fakturering fra fotografen på minimum 2.500 ex moms afhængig af anvendelsen, det vil være en vurdering fra gang til gang. Hertil vil komme fakturering fra makeup artist, stylist eller andre bidragende parter der har arbejdet under TFP-forhold på billedet.

Husk at fotografen ofte forbruger markant mere tid på opgaven end selve shootet, bl.a. på locationscouting, klargøring/pakning af udstyr, kommunikation med øvrige parter, transport, redigering osv. Et typisk shoot på 2-3 timer på location forbruger som regel minimum 6 timer af min tid, afhængig af redigeringstype. Hertil kommer udgifter til udstyr, studieleje, plads til levering af billeder, software, kurser mv.

Jeg er fuldt ud klar over, og har respekt for, at det kræver sit at stå model, vedligeholde sit udseende, transport osv.


Leave a reply


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *