Mange der starter ud med at fotografere fokuserer meget på begrænsningerne ved deres fotogrej, og ironisk nok så når man har prøvet tilpas meget med alverdens grej, så finder man ud af hvad man i virkeligheden kan præstere med begynderudstyr.
Lys, lys, lys!
Intet lys, intet billede. Jo bedre lyskvalitet du har til rådighed, des bedre bliver dit resultat. Det er klart at lyset skal bruges til at underbygge stemningen, så et hårdt lys i mørke omgivelser giver en helt anden stemning end et helt fladt og jævnt lys på en overskyet efterårsdag. Da vi har så uendelig mange overskyede dage her i landet, vil jeg bruge det som udgangspunkt for at lave nogle billeder til indlægget her, og det vil også være passende til afslappede portrætter som mange starter ud med. De fleste starter med at løbe ud og fotograferer portrætter når solen skinner, men man finder hurtigt ud af to ting: Dit motiv står og kniber øjnene sammen, og skyggerne bliver sorte samt enormt hårde og markante. De sorte skygger kommer sig af at kameraet ikke kan “se” et lige så bredt spektrum af detaljer som øjet, og man vil derfor enten tabe detaljer i de lyse eller mørke områder afhængig af ekponeringen når forskellen mellem lys og skygge bliver for stor. Derfor er det faktisk ikke så tosset at fotografere portrætter når det er overskyet, da man får et meget blødere lys – jeg kalder det for den økologiske softbox. Solen er en kraftig lyskilde, men som direkte lyskilde til et portræt er den svær at tæmme – men man kan snyde lidt. Når solen skinner fra en skyfri himmel er der nemlig ret meget lys i skyggen, så lad os lige søge derind…
Ikke al skygge er skabt ens
Ja, det lyder måske lidt åndssvagt, men ligesom lys er forskelligt så er skygge det også. Jeg tænker typisk i åben skygge og dækket skygge.
Åben skygge er når du stiller personen under blå himmel, men på nordsiden af f.eks. en bygning. Det man opnår i åben skygge er at alt det lys der rammer dit motiv kommer primært fra diffuse reflektioner, derfor skal man også være opmærksom på om der f.eks. står en blå lastvogn lige bag dig, for så får du et blåligt lys. Ulempen ved denne teknik er at der kan opstå lidt mørke områder i øjenhulerne(panda fænomenet) da det lys der kommer fra oven er kraftigst, og der dermed dannes skygge i øjenhulerne.
Dækket skygge er når du stiller dit motiv ind under et dække, og derved opnår skygge – dette kan sagtens lade sig gøre hvor modellen placeres mod f.eks. syd, og stadig står i skygge. Står du nu og fotograferer med solen i ryggen, vil en stor del af lyset komme fra den direkte reflektion af solen på jorden – derfor fungerer det bedst at stille sig et sted hvor underlaget er farveneutralt, f.eks. perlesten, beton eller grå fliser. Græs reflekterer f.eks. med et grønligt skær!
Fokus på din model
Når man fotograferer et portræt af et menneske, en hund, papegøje osv. så vil man som regel gerne have at det er dem der er i fokus, skarphedsmæssigt, men også uden at baggrunden stjæler fokus. Jeg plejer at kigge særligt efter to forhold når jeg finder baggrund:
Ordnede forhold
Har du en baggrund hvor der sker rigtig meget, så kan det godt stjæle fokus fra dit motiv. Brug derfor lidt energi på at finde en neutral og rolig baggrund. Den må gerne have farve men tænk over hvad du vil opnå med dit billede når du vælger baggrund. Rent teknisk kan man ofte snyde sig – med begrænsninger – til en rolig baggrund. Hvis du har et objektiv med stor blænde(1.2 – 2.8) kan du ved at bruge disse blændetrin sløre baggrunden i en sådan grad at den bliver mere rolig end virkeligheden. Kunsten i dette er at sørge for et godt forhold mellem afstand til modellen vs. afstand til baggrunden. Jo større brændvidde du bruger, des mindre udsnit at baggrunden kommer med – se de to skitser og to fotos herunder
- 50mm
- 200mm
- Phuong 90mm
- Phuong 200mm
Som du kan se på 50mm skitsen, kommer der mere af baggrunden med, så hvis du vil “se” mindre af baggrunden bliver du nødt til at flytte dit motiv tættere på baggrunden. Det betyder så at den bliver mere i fokus og at du kan sløre den mindre, selv med en stor blænde som f/1.8. Canon laver en 50mm f/1.8 man kan købe for ca. 600 kroner!
Hvis du ellers har fundet et sted med hæderligt lys, en rolig baggrund og en der gerne vil fotograferes så er det næsten underordnet hvad du fotograferer med.
Leave a reply