Jeg arbejder ikke så tit med helt nye modeller, men det bliver alligevel til nogle fotosessions i ny og næ hvor nye talenter prøves af. Som fotograf vil jeg her komme med lidt tips til at hjælpe nye modeller i gang.
Tanker der er gode at gøre
Ofte når jeg ser nye modeller søge fotografer er det tydeligt at de ikke har gjort sig de store tanker om hvad de vil, og når man skal på for første gang kan det også være svært at vide hvad man vil. Derfor skader det alligevel ikke at tænke over hvilken genre man gerne vil bevæge sig indenfor. Modeller har ofte et speciale såvel som fotografer, og der er stor forskel på de poseringer der skal til og hvilke fotografer du kontakter. Her er lidt forskellige genrer der lige falder mig ind
- Beauty
- Fashion
- Glamour/Lingeri
- Babe
- People/karaktér model
- Nudeart
Det er selvsagt at der er større forskel mellem nogen genrer end andre, og nogle gange er grænsen hårfin. Man kan sagtens arbejde indenfor flere genrer, men det er en god idé at gøre sig nogle tanker om hvad man synes er spændende og søge inspiration samt fotografer derefter.
Få dig nogle hæderlige billeder
Når vi fotografer skal vurdere nye modellers potentiale er der nogle bestemte ting vi kigger efter. Jo bedre grundlag vi har at vurdere ud fra, så meget desto bedre chancer har du som model for at virke seriøs og finde en fotograf der har en idé der passer til dit look. Det behøver ikke at være taget med noget avanceret udstyr, det kan sagtens lade sig gøre med en mobiltelefon.
Men hold dig fra at tage billeder i svagt og uflatterende lys i et rodet lokale. Læg en lille smule arbejde i det og få en ven/veninde til at hjælpe dig så du ikke skal holde kameraet selv. Tag et billede hvor man kan se dit ansigt uden overdreven makeup, samt et billede i fuld figur forfra og fra siden. Jeg skriver for tiden på et indlæg om at lave billeder med et minimum af udstyr og tid, det vil være god læsning.
Find dig så en fotograf!
Når du har en idé om hvilke billeder du gerne vil lave, og har et par billeder af dig selv er det med at komme ud over dørtærsklen. Der findes facebook grupper for model/fotograf kontakt, og deciderede hjemmesider som f.eks. modelportalen.dk hvor man kan gå ind og oprette en profil gratis for at finde fotografer at arbejde med. Find ud af med dig selv om du er villig til at betale lidt for at komme i gang, eller om du vil satse på TFP(Time For Pictures). Find dig gerne en ven/veninde/søskende som du ikke er genert overfor som du kan tage med for at støtte dig – hvis en fotograf ikke vil være med til dét, er det som regel også en indikation af at der er noget galt.
Brug lidt tid på at kigge på fotografer i dit nærområde og tag kontakt til dem du synes laver pæne billeder i den genre du gerne vil arbejde med. Det kan være svært at overtale en fotograf til at tage en ny model ind og samtidig dække omkostninger til en makeup artist(det er kun få der arbejder gratis), så indstil dig på at lave din makeup selv eller som minimum dele udgiften med fotografen. Tag et afslag med oprejst pande, der kan være mange årsager til at en fotograf takker nej.
Det kan godt være tillokkende at lave et åbent opslag om at man søger fotografer, men du skal indstille dig på at der potentielt set kan komme ret mange henvendelser af varierende seriøsitet. Mange af de gode fotografer får tilstrækkeligt med direkte tilbud til at fylde kalenderen op, og søger ellers oftest modeller ved at kontakte interessante emner direkte. Selvfølgelig kan du være heldig at der er en der ser dit opslag og et potentiale. Men det virker så meget bedre at kontakte fotografen direkte, fortælle at du kontakter vedkommende fordi du synes godt om deres stil, og hvis du har en konkret idé til nogle billeder(det behøver absolut ikke at være avanceret) er det et stort plus.
Kommunikation, kommunikation, kommunikation!
Oftest når det går galt mellem fotograf og model er det på grund af forfejlet kommunikation. Hvis du går i dialog med en fotograf om en fotosession vil de fleste sætte pris på at man svarer indenfor rimelig tid, og hvis der bliver stillet 5 spørgsmål at der så bliver svaret på dem alle for at holde kommunikationen overskuelig og punktlig. Det er også kun kommunikationen inden selve aftalen der giver dig mulighed for at vurdere hvordan fotografen er som person.
Det kan være en fordel at aftale et tidspunkt man ringer sammen for at aftale detaljerne. Når man nærmer sig datoen for en aftale vil det være relevant at udveksle telefonnumre, man kan jo blive syg, punktere, blive forsinket, etc. og så er det surt at den ene part står og venter. Nogle fotografer kontakter også modellen aftenen før eller om morgenen for at bekræfte aftalen. Det er der ikke noget underligt i, det er formentlig fordi fotografen er blevet brændt af lidt for ofte.
Sørg altid for at udfylde en modelaftale når du får taget TFP billeder. Det er den eneste måde du sikrer dig retten til at få nogle billeder. Som udgangspunkt er billederne fotografens og der er skrevet meget på nettet om netop modelaftaler og TFP. Afstem på forhånd hvor mange billeder og ca. hvornår du får dem. At få en håndfuld velredigerede billeder efter to-tre uger er ikke dårligt, men hvis du forventer 20 billeder i løbet af 48 timer så er der allerede grobund for en skuffelse.
Forbered dig
Når du nu ved hvad for nogle billeder du skal lave, så er det med at komme i gang med forberedelserne. Find inspiration på nettet til poseringer og øv dig foran et spejl. Hvis du ikke har aftalt en konkret beklædning, så sørg for at tage noget tøj på som du føler får dig til at se godt ud. Jeg vil typisk lave afslappede portrætbilleder med nye modeller, hvor det handler om at du som ny kan vænne dig til at være foran kameraet uden at skulle fokusere på avancerede poseringer i tøj der skal tænkes over og rettes på konstant.
Hvis du har en idé om hvad du skal gøre af dig selv og har komfortabelt tøj på som du føler klæder dig så vil det skinne klart igennem på billederne. Hav også dine grænser på plads inden du går i gang, og fortæl det til fotografen for at undgå misforståelser og at komme i en ukomfortabel situation. Hvis du på forhånd har sagt at du f.eks. ikke vil vise kavalergang, så skal det også respekteres. Gør fotografen ikke dét, så hold fast i din grænse og tag hellere hjem uden billeder, end at få taget billeder du fortryder. Når først billedet er taget, er det meget svært at kontrollere hvad der sker med det.
Nyd det så…
Slap så af og lav nogle gode billeder. Husk at fotografen er lige så interesseret i at lave gode billeder som du selv er.
3 Comments
Super god artikel!
Det er nogle virkelig gode tanker – og nogle tanker der passer ind i et mindset på både en fotograf eller en model. Nu har jeg ikke set din side efter i sømmene, men har du en artikel der beskriver hvordan du kommunikere med folk?
Ha’ en rigtig god dag!
Hej Michael, tak for din positive kommentar. Jeg har ikke skrevet nogen artikel om kommunikation, endnu.