Broncolor’s nye mobil generator lanceres under sloganet “Outdoor Inside” med en introtekst der lover at fotografer der levere mere udenfor end hjemme i studiet kommer til at elske denne lille ny i familien. Men en generator i den prisklasse vil jeg nu personligt foretrække at også kan bruges i studiet. Der er naturligvis ikke tale om en reel erstatning for en Scoro eller lignende, men hvis man nu lige mangler et par ekstra lamper, kan den så stå distancen? Jeg tester den i denne omgang op mod en Grafit A2 som sad på tronen før Scoro’en blev født.
De vigtigste parametre jeg ser for at bruge den i studiet er:
- Farvetemperatur. Hvis lyset er for markant anderledes, kan det ses og man bliver pludselig hæmmet i hvad man kan lave, eller også skal man korrigere med farvefiltre. Det burde ikke være nødvendigt her, da Grafit’en introducerede CTC(Color Temperature Control) tilbage i 1997 som giver ens farvetemperatur på lamper sat op til 3 blænder asymmetri, den fungerer stadig udover de 3 blænder men kommer med en advarsel. Move har ECTC(Enhanced Color Temperature Control) som er videreudviklingen af Grafit’en pionér-teknologi og giver mulighed for korrekt farvetemperatur over hele spændet.
- Hastighed. Ladetid er et vigtig parameter når den sættes sammen med en studiegenerator. Det er skidt at føle sig bremset af en del af sit setup – det kan selvfølgelig gå an i en snæver vending. Grafit’en lader op på 0.03 – 1.3 sekunder. Move arbejder på papiret fra 0.02 -1.9 sekunder.
- Udholdenhed. Jeg sætter ladestikket i, og ser om den lader hurtigere end jeg dræner.
Testen skulle stå i mit normale studie, men da muligheden bød sig for at lave billeder, med hårstylisten Esha Khamo som jeg samarbejder med, i en lejlighed i centrum der havde 3 meter til loftet og hvide vægge + spændende møbler, var tanken om at slæbe move trolley’en til centrum, frem for at fragte et par store stole til studiet for at få stort set de samme arbejdsforhold – faktisk lidt bedre, jeg har nemlig kun 2.8 meter frihøjde i studiet. Så bye bye para 33o, den ville simpelthen ikke kunne slås op i studiet. Der blev slæbt grej op på 2. sal, grafit’en og pulsoerne var med også for sammenligningens skyld. Efter et par “runder” med para/move kittet, kan det nu mærkes at tiden fra lynlåsen åbner til der er rigget til, ikke tæller mange minutter. Stativ-fold-ud, para flap ud, mobiLED klik, op på stativ, sæt lampen til, tænd generatoren og monter RFS2 senderen i flashskoen – done.
Jeg startede ud med én lampe, for inden længe at koble nummer to på. Missionen var et let fashion feel der viste især håret fra sin bedste side. Para + beauty dish til oplødning, og så var vi kørende. Det var faktisk først da vi skiftede setup og frisure efter 45 minutters tid at det slog mig at jeg arbejdede på batteri generator. Jeg havde skudt +150 skud på power 6-7 med modeling lights tændt. Intet problem i at skyde på f/11-f/16 og ISO100 uden at skrue voldsomt op. Mens der blev lavet nyt hår og stylet model, tog jeg billederne en tur over bærbaren for inspektion af kontinuitet mht. farvetemperatur og udladning, det slog mig her at jeg for første gang så en forskel i lightroom da jeg skimmede rækkerne af billeder. Efter få sekunders undren, kunne jeg se at hvidbalancen på alle billeder var forskellig. Hurtigt klik på den grå baggrund med pipetten og sync af settings i lightroom stod alt lige i skabet – jeg tænker at mit 5d mk II har haft vanskeligheder med at fange farvetemperatur, for fejlen ligger jo helt sikkert i kameraet. Udsvingene var små, omend synlige – men tog få klik og sekunder at rette op, samt konstatere at kontinuiteten faktisk var fuldstændig i orden, selv med ret store asymmetrier.
Til gengæld viste move’n sig fra sin gode side og over-, eller snarere under-gik ydelsen fra Grafit’en. Laveste power på en Grafit er 3.3 men moven går helt ned på 2, og så på en skala der ligger lidt længere nede. Laveste power på move svarer til 4,5J mens grafit’en ikke kan gå under ca. 15J. Da vi rykkede over foran et vindue og skulle have det naturlige lys udenfor balanceret sidst på aftenen, måtte jeg faktisk helt ned på laveste indstilling. Apropros indstilling, så ér det altså en fornøjelse med RFS2-systemet, at man lige kan skrue op og ned fra kameraet. Det gør shootet mere intuitivt når man i bund og grund ikke kigger så meget på tallet, men snarere på billedet og justerer op/ned ud fra det uden at skulle over til generatoren hver gang. Fornøjelsen ved at skyde på laveste power setting er bl.a. at Move’n rent faktisk giver klar signal inden lyden af lukkeren er slut, og ifølge broncolor kan man fyre ca. 50.000 skud af på en opladning ved denne styrke.
Egentlig ville jeg have testet med strøm til, men jeg glemte simpelthen at sætte stikket i. Jeg testede dog senere hen hvor batteriet blev drænet helt(mange fuld power skud…) og kunne lade op igen på under to timer, så set i lyset af det ville jeg ikke have drænet den over de tre timer der blev fotograferet. Der var i øvrigt stadig ca. 1/3 tilbage på batteriet da vi sluttede.
Konklusion
Move er fuldt kampdygtig i studiet. Jeg var på intet tidspunkt fristet til at gå over og tage Grafit’en frem. Ladetiderne var absolut i orden og kontinuiteten helt perfekt.
Comment
[…] Brugbarhed i studiet […]